HenTho Gin: artisanaal, Antwerps en boordevol karakter

Kleine kans dat je de voorbije jaren niet minstens één keer van een gin&tonic nipte. De sterrenstatus van de gin lijkt ongenaakbaar. En zoals dat gaat bij hypes, komt kwaliteit altijd bovendrijven. Vader Hendrik en zoon Thomas sloten zich jaren op in hun micro-distilleerderij om hun creatie, HenTho Gin, perfect op punt te krijgen.

Blijven proberen

Het doorzettingsvermogen van Hendrik en Thomas Coenen is op z’n minst vermeldenswaardig: in 2013 startten vader en zoon hun ambachtelijk gin-experiment. Trial… and a lot of errors. Deze autodidacten gingen in hun micro-distilleerderij gepassioneerd op zoek naar de perfecte mix van kruiden en specerijen. Dat blenden zit chef-kok Thomas in de vingers. Bovendien bleek zijn restaurant de perfecte plek om regelmatig een kritische tasting te organiseren.

HenTho is het enige ginmerk dat in Antwerpen wordt gedestilleerd.

Experimenteren met resultaat

Geen overhaast werk, de gin zou er enkel komen wanneer deze perfect werd bevonden.  HenTho Gin is de kruidige creatie van vader Hendrik en zoon Thomas. Met de HenTho 12 maakt het duo meteen een krachtig statement: deze robuuste gin van 44% is een creatie op basis van 12 kruiden en specerijen waaronder jenerverbes, koriander, vers citroengras, kardemom, zwarte peper, verse kefirbladeren en engelwortel. De resterende botanicals worden als een heus familiegeheim bewaard… Uniek extraatje: deze gin oogt amberkleurig dankzij een tijdsintensief proces waarbij een kleine hoeveelheid uiterst sterk en donker maceraat van HenTho Gin en jeneverbessen wordt toegevoegd.

En er is meer…

HenTho 12 kreeg er fris gezelschap bij met Noah, een transparante, speelse London Dry Gin die met haar citrustoetsen mikt op vrouwelijke fans. Beide gins zitten in een elegante fles en kregen een stijlvol etiket opgeplakt, want ook op dat vlak werd geen detail uit het oog verloren.

De enige echte

Made in Belgium? Straffer nog: HenTho is het enige ginmerk dat in Antwerpen wordt gedestilleerd. Hun koperen, uit Portugal geïmporteerde alambieks van 100 liter vind je in hun kleine magazijn op ‘t Kiel. Hier trekken vader en zoon zich urenlang terug om eigenhandig de gin te destilleren en vervolgens af te werken.

Restaurant Fons is het huis van HenTho en is daarom de ideale plaats om kennis te maken met deze echte Antwerpse gin.

Deel op Facebook