De wijnkaart van restaurant Fons.
Heerlijke, echte wijnen van kleinschalige wijnbouwers.

Bij restaurant Fons gaan we voor karaktervolle wijnen met een verhaal en laten we ons adviseren door de gepassioneerde wijnprofessionals van Entrepot du Vin, een wijnhandelaar die uitsluitend werkt met heerlijke, echte wijnen van kleinschalige wijnbouwers.

Rode wijnen

Sappig & rond

2022 Bodega Cuna de Reyes, Joven, Rioja Alta, Spanje.  GL 5.50€  /  FL 26.00€

Een kleine Bodega, gelegen in Najera, nabij Logroño, in de Rioja Alta. Alfredo, de kleinzoon van de oprichter maakt hier sinds enkele jaren de wijnen enkel en alleen van zijn eigen druiven. Donker gekleurde rode wijn zonder rijping op eikenhouten vaten. Geconcentreerde geur van rood fruit met een kruidige ondertoon. Sappig op de tong met datzelfde smakelijke fruit en weer die fijne kruidigheid.

Speels & anders

2021 Viera de Sousa, ‘Alice’, Reserva, Douro, Portugal. GL 6.50€  /  FL 29.90€

Portugal, een land dat op wijngebied voor velen nog echt wel te ontdekken is. Dankzij de hoge ligging van de wijngaarden, tussen de 200 & 580 meter, kunnen de druiven traag rijpen met veel zon. Donkerrood gekleurd, het aroma is wild… gestoofd rood fruit, kruiden, zwarte bes, … op de tong datzelfde fruit, complex, met fijne tannine en een lange afdronk. Perfecte combinatie bij diverse vleesbereidingen. Gegrild of in de oven klaargemaakt, het kan beide…

Vol & sappig (lekker houtgerijpt)

2019 Bodega Tamaral, Crianza, 14 Meses en Barrica, Ribera del Duero, Spanje. FL 49.00€

De druiven zijn ook afkomstig van twee wijngaarden, 90 % van de wijngaard in Pesquera de Duero een hooggelegen plateau, en voor 10% van de wijngaard in Padilla de Duero lager gelegen met een totaal andere terroir. Beide met de hand geoogst. Veertien maanden gerijpt op eikenhouten vaten. Donkerrood gekleurd, geconcentreerd rood fruit, perfect verweven met rijpe vanille toetsen van de houtrijping, stevig, smakelijke tannine, maar met een verfijnde en complexe afdronk. Werkelijk een TOP-wijn.

Krachtig & fijn (fijne tannine)

2021 Domaine de la Bouvaude, l’Arène, AOP Côte de Rhône, Frankrijk. FL 42.00€

Deze wijn maakt Luc Abadie, nog maar enkele jaren eigenaar en wijnheer op dit kleine dorentje, van 4 verschillende druivenrassen, Merlot, Syrah, Grenache en Cot. Deze laatste kennen we ook als Malbec. Vergist in inox citernes met zo goed als geen menselijke interventie. Nadien rijpt deze leuke blend gedurende 5 maanden op vaten van 2 en 3 jaar oud. De wijngaarden liggen midden de natuur op een hoogte van 350/400 meter. Héél leuke stijl. Aangenaam maar ook krachtig.Een zeer aangename tafelpartner.

Fijn & elegant

2021 Simone Capecci, Picus, Rosso Piceno Superiore, Marche. FL 39.50€

Simone Capecci is een belangrijke referentie in deze wijnregio. Hij is de tweede generatie op dit kleine domein. Ze bezitten enkele ha wijngaard op 45 km van Asoli Piceno. Picus wil zeggen Specht, wat de vroegere bijnaam is van de inwoners van deze regio. De wijngaarden liggen nabij de kelder, op hellingen met een perfecte oriëntatie. Vergisting op cementen tanks en een rijping op houten vaten van 5 hl. 6 maanden op fles gerijpt alvorens te verkopen.

Zeer fijn. Klassiek (met een twist)

2021 Weingut Johanneshof Reinisch, Pinot Noir, Thermenregio, Oosterijk. FL 37.50€

Hoewel Oosterijk wel gekend is voor de witte wijn, is deze wijnstreek, Thermenregio, vooral voor de rode wijn gekend. Drie broers die samen een duidelijke visie hebben. Terriorwijn maken met behoud van fruit en met veel respect voor de natuur. Heel smakelijke stijl. Donkerrode kleur, de aanzet is fijn met veel fruit. Op de tong niet te zwaar maar wel een zeer smakelijke finale met karakter.

Indrukwekkend. Klassiek (zonder twist, ongelooflijk lekker)

2018 Château La Branne, Cru Bourgeois, Bordeaux, Frankrijk. FL 38.50€

De wijngaarden van dit kleine château liggen in het noorden van de Médoc, nabij het dorpje Bégadan. De terroirs zijn beplant met hoofdzakelijk cabernet sauvignon en merlot en een klein beetje petit verdot. Alle druiven worden tot in de puntjes verzorgd en met veel respect voor de natuur onderhouden. (lutte raissonée). Gedurende 12 maanden op ‘barriques’ gerijpt. Subtiele aroma’s van klein rood fruit perfect in harmonie met de kruidige ondertoon, heerlijke toets vanille. Gestructureerd, krachtig maar met veel finesse.

Witte wijnen

Fris

2022 Vignoble Réthoré Davy, Sauvignon blanc, Val de Loire, Frankrijk. GL 6.50€  / FL 26.00€

Christophe Réthoré eigenaar en wijnmaker. Alle wijnaarden liggen op een half uurtje rijden ten zuiden van Nantes. Geen echte wijnstreek. Christophe werkt puur op terroir. Hun wijngaarden staan op zacht glooiende hellingen (100m) pal naar het zuiden gericht. De ondergrond van hoofdzakelijk ‘Schistes’ geeft de druif de kans om perfect te rijpen. Een pure sauvignon zoals hij moet zijn. Expressief in de neus. Op de tong is de frisheid van begin tot eind aanwezig gecombineerd met een lange, droge finale.

Vol & fijn (licht houtgerijpt)

2022 Maison Ventenac, Préjugés, Chardonnay, Vin de France, Languedoc, Frankrijk. GL 6.50€ / FL 29.90€

Sinds enkele jaren is Olivier de mede-eigenaar en de wijnmaker. Zijn visie van pure kwaliteit zorgt voor perfecte kwaliteiten aan een betaalbare prijs. Nog nooit had hij een pure chardonnay geproefd uit de Languedoc waarin de houtrijping perfect verweven zit. Zijn vooroordeel heeft hij met deze wijn weggeblazen. Zeer strenge selectie van de druiven en de wijnen, rijping van enkele maanden op de beste ‘foudres’ … het resultaat… ? Een zeer lekkere pure chardonnay met een perfect verweven houttoets. Het bewijs dat het wel kan!

Vol & fijn (krachtig)

2022 Tenuta Colpaola, Verdicchio di Matelica DOC, Marche, Italië. FL 39.90€

De wijngaarden waar deze wijn van afkomstig is liggen allen ten noordoosten van Verona. De ondergrond is hier vulkanisch en dat merk je direct in de deze verrassende wijn. De vergisting laat Diletta, de jonge wijnmaakster, plaatsvinden in cementen citernes. Het resultaat is een wijn die tegelijk vol en licht exotisch ruikt en ook proeft en toch fris en mineraal is. Zeer lange afdronk die vraagt naar… een volgend glas.

Fris & mineraal

2022 Weingut Wagram, Steinbertz – Grüner Veltliner, Wagram Oostenrijk. FL 35.00€

Bijna 1/3 van de totale aanplant in Oostenrijk is Gruner Veltliner. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wijnen, terecht, een belangrijk exportproduct is. De wijngaarden van Wagram liggen net ten westen van Wenen. Gerald en Julie Waltner hebben diverse terroirs in deze streek. Op iedere terroir maken ze een totaal andere wijn. De terroir van deze wijngaard bestaat voor bijna 100% uit ‘Löss’, pas zuid georiënteerd, lage opbrengsten per ha, natuurlijke werkwijze… De neus is na wat walsen zeer rijkelijk, veel rijp wit fruit, met verrassend veel concentratie en een wel erg lange afdronk

Speels & exotisch

2021 Antonio Montero, Godello, Monterrei, Galicië, Spanje. FL 33.00€

Monterrei, een kleine wijnregio op de grens met Portugal, op 45km van de Atlantische oceaan. Het is één van de droogste regio’s van Galicië. Antonio is een wijnmaker die zich zeer bewust is van de natuur. Hij werkt hard in de wijngaard om alles op een zo natuurlijke manier te onderhouden. 100% godello, vergist in inox citernes en ook enkele maanden gerijpt op de ‘lie fine’. Licht exotische neus, complex met een fijne ‘ziltige’ toets in de lange finale.

Klassiek (met een twist)

2022 Weingut Schauer, Sauvignon Blanc, Sudsteiermark, Oostenrijk. FL 39.00€

Soms spreekt men wel eens van ‘cool climate’ wijnen. En hoe smaakt dat dan? Wel proef deze wijn. De wijngaarden van de twee
broers, Benhard & Stephan, liggen allen boven het dorpje ‘Kitzeck’. En dit dorpje ligt exact op 574 meter. Hoe hoger hoe koeler. De
sauvignon druif voelt zich daar zeer goed. De wijn is geurig, fris en zuiver. Dat alles in combinatie met een lange afdronk. Een
perfecte wijn als aperitief maar ook bij lichte salades of gerookte vis.

Klassiek (zonder twist, ongelooflijk lekker)

2021, Domain La Croix Granito, Les Zazous Blanc, IGP Pays d’Oc, Languedoc, Bio, Frankrijk. FL 39.90€

Wie is Zazou? De bijnaam van Anaîs, gepassioneerde en sympathieke wijnmaakster. Al haar wijngaarden liggen nabij Cap s’agee, net ten Noorden van het Bassin de Thau. Een wijn vol finesse en intensiteit met tonen van citrus en exotisch fruit. Hij is heerlijk bij vegetarische gerechten, stevige visgerechten of gevogelte.

Rosé wijnen

Sappig & rond

2022 Maison Ventenac, La Cuvée d’Aure, Pays d’Oc, Languedoc, Frankrijk. GL 5.50€  / FL 26.00€

Een goede wijn maakt men in de wijngaard, en gelijk heeft Olivier. Hij maakt er zijn werk van. Iedere terroir is onderzocht, de juiste druivensoorten zijn er aangeplant, hij is aanhanger van ‘terra vitis’, … . En dat proef je. Geurig, veel fruit, licht kruidig en droog.

Fijn & elegant

2022 Bodega Tamaral, Rosado, Ribero del Duero, Spanje. GL 6.50€  / FL 34.50€

Een Spaanse rosé die licht van kleur is. De wijn is afkomstig van één van hun hoogste wijngaarden gelegen in Pesquera del Duero op 900 meter hoog. Zeer aromatische wijn, klein rood fruit, heel wat kruiden en toch subtiel. Een perfecte combinatie met véél zon.

Cava

Heerlijk & droog

Bodega Grimau, Brut, Cava, Olerdola, Catalunya, Spanje. GL 8.50€ / FL 36.00€

Een familiaal domein waar er liefde voor wijn, de natuur en de prachtige wijnregio, net ten zuiden van Barcelona, volop aanwezig is. Deze zeer zuivere wijn is gemaakt van hoofdzakelijk xarel-lo. De rijping in de kelder, voor de tweede gisting, duurt minstens 12 maanden. En wat ook belangrijk is, het ‘dégorgement’ heeft plaats wanneer de flessen vertrekken. Fris, strak en droog. Perfect aperitief. ROSE CAVA